synet

Det vigtigste sanseorgan

Hvad er

nærsynethed

Nærsynethed også kaldet myopi er en tilstand hvor øjet bryder lyset for meget. For at få lyset til at ramme på nethinden, så man kan se skarpt, korrigeres nærsynethed med optiske konkave brilleglas eller kontaktlinser. Nærsynethed ses mere og mere blandt unge mennesker grundet det øgede skærmforbrug. Nærsynethed kommer til udtryk ved sløret syn på afstand, dvs. undertekster på fjernsynet, genkende ansigter på gaden, læse vejskilte mm. er sløret.

Hvad er

langsynethed

langsynethed også kaldet hyperopi er en tilstand hvor øjet bryder lyset for lidt. For at få lyset til at ramme nethinden og opnå skarpt syn, korrigeres langsynethed med optiske konveks brilleglas eller kontaktlinser. Langsynethed kommer til udtryk ved sløret syn ved nærarbejde som computerbrug, læsning mm. og kan også komme til udtryk med hovedpine, koncentrationsbesvær og dobbeltsyn.

Hvad er bygningsfejl

Bygningsfejl også kaldet astigmatisme, er en tilstand hvor øjets hornhinde har forskellige krumninger. En bygningsfejl er til stede på alle afstande og gør synet sløret og og forvrænget både på afstand og nær.

hvad er presbyopi (gammelmandssyn)

Presbyopi er en tilstand der opstår når øjets linse mister sin fleksibilitet og evnen til at zoome ind og se ting tæt på. Vi hører tit at “armene er blevet for korte” og at der skal mere lys til for at læse. Øjets linse begynder at miste sin fleksibilitet og smidighed ved +40 års alderen og giver dermed en aldersbetinget langsynethed. Presbyopi kan korrigeres med læsebriller eller flerstyrke briller eller flerstyrke kontaktlinser. Læs om de forskellige brilleglas her.

 

hvad er et dovent øje

Et dovent øje også kaldet et amblyop øje, er et øje der ikke har fået den rette stimuli fra nyfødt og som barn. Grunden til den manglede stimuli er typisk at øjet har en stor synsfejl eller skelen og hjernen vælger at “slukke” for det og kun se med det “gode” øje. Amblyopi skal behandles med klapbehandling i de tidlige år i sammenråd med øjenlæge, for at træne det “dovne” øje til at se skarpt.

 

Hvad er sammensyn (binokulært syn)

Dit sammensyn også kaldet binokulært syn, betyder at dine to øjne fokuserer på præcis det samme punkt. Vi har seks øjenmuskler i hvert øje og det er dem der skal arbejde sammen for at du kan opretholde enkeltsyn. Det vil sige, at du ikke ser dobbelt. Sammensynet er en vigtig del af synet da det giver os afstandsbedømmelse og konstant enkeltsyn. Problemer med sammensynet kommer til udtryk ved hovedpine, dobbeltsyn, ondt omkring øjnene, koncentrationsbesvær mm. Hos Vega Optik måler vi altid dine øjnes evne til at samarbejde.

hvor ofte skal jeg have testet mit syn

Synet ændrer sig hele livet igennem. Vi bliver født langsynet, så rammer de fleste ametropi (ingen synsfejl) som barn og herefter vil vi bevæge os i nærsynethed-retningen grundet lange uddannelser med meget læsestof og skærmarbejde. Derudover er brugen af smartphones og tablets også skyld i den øgede nærsynethed blandt unge og og udviklingen af nærsynethed ses at stige helt op til slut tyverne. Så kommer den aldersbetinget langsynethed snigende omkring fyrre års alderen og sidst men ikke mindst kan synet igen ændre sig i  retningen af nærsynethed pga. grå stær der ses omkring 60-70 års alderen. Med andre ord – dit syn forandrer sig hele livet igennem.

Vi anbefaler, at du får dit syn testet hvert år.

 

bliv ringet op af vores autoriserede optiker, til en snak om dit syn.

1 + 13 =

Vega Optik

Vestergade 1

8000 Aarhus

Telefon: +45 93806430

E-mail: info@vegaoptik.dk

CVR: 42352446